Parochiecluster Ubach over Worms

Kerkbalans

Spring naar hoofdtekst

Overweging

Kerkbalans 2015

De actie Kerkbalans wordt jaarlijks in de maand januari gelanceerd. Een bijzonder moment: we sluiten het oude jaar af en kijken vooruit naar het nieuwe jaar dat we inmiddels begonnen zijn. Enerzijds staat de tijd even stil - we kijken terug, met weemoed, spijt, dank, met een lach en een traan, met alles wat er gebeurd is, voorgevallen en wat we gemist hebben of graag anders hadden gezien, met wat we niet hadden willen missen, met veel vreugde of juist met verdriet, en anderzijds weten we en ervaren we dat de tijd ook meteen weer onverbiddelijk verder gaat en wij met de nieuwe tijd mee moeten of misschien beter gezegd mee mogen...

De tijd. Ons gegeven. Hij brengt raad en heelt wonden. Dankzij hem zijn tempels, gebouwen, monumenten opgetrokken en misschien tergend langzaam ook weer weggesleten, of anders bezig te vergaan. De tijd is de ultieme maat van opbouw en afbraak. Het is de tijd waarin we zijn geboren, waarin we leven en waarin we ook een keer sterven. De tijd als zodanig is een concept dat ons ontglipt, de tijd is vluchtig: we kunnen hem niet versnellen, noch vertragen, niet naar onze hand zetten, maar hem louter ondergaan, of beter gezegd met hem meegaan.

Voor christenen bestaat die tijd niet op zich. Jawel, de tijd overspant ons leven en beheerst het, maar wij geloven als christenen in een Heer en God die boven de tijd staat. Sterker nog, die de tijd in het leven geroepen heeft, ons gegeven heeft, om ons te helpen het leven te beheersen. Maar altijd gedragen door Hem die het zo heeft beschikt. Hij overspant tijd en eeuwigheid. En tegelijkertijd treedt Hij als God ook onze tijd binnen - daartoe is Jezus gekomen en zijn werk zet de kerk voort! - om ons in die tijd bij de hand te nemen en ons te voeren doorheen de tijd naar de eeuwigheid... Uiteindelijk zijn we bedoeld om tijdloos voor eeuwig te bestaan, maar in gelovig vertrouwen aanvaarden we de tijd als weg naar de eeuwigheid, als Gods weg.

Dat we zo onze tijd willen verstaan, drukken we ook uit door de tijd te vieren in de kerk, in het huis van God, en wel op de hoge feestdagen, bij bijzondere gelegenheden en (ook gewoon) op het wekelijks ritme van de zondag. God heeft onze tijd geheiligd door zelf die tijd, onze tijd, de tijd ons gegeven, met ons binnen te gaan en ons er door heen te leiden, met Hem, op weg naar Gods eeuwigheid. En dat besef troost ons in onze droefheid, onderstreept en vermeerdert onze vreugde, koestert onze hoop, sterkt onze verwachtingen en doet een indringend appel op ons om zoals Jezus die tijd ons gegeven waar we maar kunnen te heiligen, naar God toe en voor elkaar, verzoening, liefde en vrede brengend in Gods Naam.

Dat is wat we in onze kerken vieren en wat we als parochies in brede zin willen uitdragen. Daarom verzorgen we onze kerkgebouwen - monumenten in de tijd geplaatst en ons aangereikt door onze voorouders om door te geven naar de volgende generatie(s). Daarom vieren we in die kerken met grote zorg de eredienst. Daarom verzorgen we catechese op alle scholen in Ubach over Worms en koesteren we inzetten op diaconaal vlak. Daarom bezorgen we maandelijks een Kirkebledje waardoor we in elk huis van het goede nieuws van Gods aanwezigheid en Gods zorg voor mensen getuigen. En daarom proberen we als kerk present te zijn waar we maar kunnen.

Uw financiële bijdrage is broodnodig om dit goede werk 'in Gods Naam' te kunnen voortzetten!

Dank voor uw bijdrage!

Pastoor E. Smeets

Terug naar boven